Immateriële schade is een groot obstakel van herstel. Als je immateriële schade hebt en een succesvolle schadeclaim indient, dan krijg je een compensatie voor pijn en lijden.

Je krijgt een bedrag voor geleden psychische schade. Emotioneel pijn en lijden speelt een grote rol.

Dit komt bovenop de geleden economische schade zoals verlies aan inkomen en medische kosten (operaties, medicijnen). 

Emotioneel leed

Emotioneel leed in een letselschadezaak is een geldbedrag bedoelt om de psychologische impact van een operatie of gebeurtenis te compenseren. Er zijn veel soorten psychische schade.

Angst, depressie, huilbuien, slapeloosheid en vernedering zijn voorbeelden van immateriële schade. Emotionele (immateriële) schade is subjectief en het verschilt per persoon. Er is geen vaste definitie van, het is niet altijd hetzelfde zoals de uitkomst van een rekensom. Als je symptomen van psychische schade ervaart na een ongeluk, noteer deze symptomen dan gelijk. Wees precies in je beschrijving en zeg het tijdstip, hoe vaak het voorkomt en hoelang het duurt voordat het weg gaat.

Het vastleggen van immateriële schade

Als je verwondingen zo hevig zijn dat je een claim wil indienen, is het normaal dat je ook medische hulp zoekt. Doe je dit nog niet, ga dan snel medische hulp zoeken en begin een behandeling. Dit is niet alleen goed voor het herstel, maar uiteindelijk ook voor de hoogte van de schadeclaim. Als je zelf niet schadebeperkend bezig bent, dan word je eis een stuk lager als die niet al helemaal wegvalt. Je komt ook niet geloofwaardig over als je een claim indient en geen medische hulp zoekt. Dus zorg dat je medische hulp hebt.

Vertel je doctor over je psychische klachten die je ervaart sinds het ongeluk. Alles wat medisch is onderbouwd, vormt sterke bewijslast voor onderhandelingen met een verzekeringsmaatschappij of een rechtszaak.

Ook een goed idee is een dagboek bij houden, waar je in schrijft hoe het gaat na het ongeluk. Schrijf wat je voelt als je aan het ongeluk denkt, of het letsel dat je nu hebt en zet erbij hoe het jouw leven heeft beïnvloed. Wees er zeker van dat je alle grote en kleine dingen noteert die je anders moet doen, als gevolg van het ongeluk.

Hoe meer bewijs je hebt van emotionele schade, hoe meer kans op een vergoeding en een beter herstel.

Maakt de hevigheid van mijn emotionele schade uit?

Ja dit maakt zeker uit. Iedereen ervaart immateriële schade na een ongeluk. De hevigheid van je psychische schade heeft een directe invloed op je vermogen om te herstellen.

Om deze reden is het belangrijk een dagboek over je immateriële schade bij te houden met medische onderbouwing.

Je moet aantonen dat je psychische schade constant is en dat het de normale wijze van jouw leven aantast. De oorzaak-gevolg relatie met het ongeluk moet duidelijk zijn. Mensen die al bestaande psychische klachten hebben en nu meer klachten krijgen, kunnen ook in aanmerking komen voor smartengeld. Als je duidelijk kan laten zien dat je na het ongeluk last hebt van psychische schade, dan maakt dit de kans op smartengeld groter.

Bedrag voor Smartengeld in Nederland vaak laag

Het is heel lastig om een bedrag voor smartengeld uit te keren. Rechters moeten naar de jurisprudentie kijken. Smartengeld is een bedrag dat niet is uit te drukken in geld, maar uiteindelijk wel in geld wordt uitgedrukt. In de ogen van het slachtoffer, komt het in Nederland vaak voor dat zij het bedrag te laag vinden ten opzichte van de pijn en leed die hun ervaren. Het hoogst uitgekeerde bedrag voor smartengeld in Duitsland is 650.000 euro, in Nederland is dit 150.000 euro.