Waarom moet ik mijn schadeclaim regelen met de verzekering?

Na een ongeval met letselschade, een auto-ongeluk of een ander soort ongeluk, heb je het recht om compensatie voor je schade te ontvangen. Het is normaal dat je eerst een schikking met de verzekering maakt. In bijna alle gevallen wordt een letselschadezaak niet in de rechtbank opgelost.

Dit is voor jou en de verzekeraar voordelig. Voor jou is het voordelig, omdat je niet in het lange proces van wachten op de rechtszaak komt.

Bij whiplash is het lastiger, omdat verzekeraars hier de schade vaak volledig ontkennen, omdat er niet veel medisch bewijs is bij een whiplash.  Wanneer een verzekeraar niet bereid is om veel te betalen, of helemaal niks dan komt er een rechtszaak van.

Hoe beslist de verzekering over een schikking?

Wanneer je letsel hebt, speelt de verzekeringspolis een rol. Vooral bij zaken waar iemand anders de schuldige is.

Je kan bij je eigen verzekering claimen. Jouw verzekering gaat dan naar de verzekering van de schuldige partij, om vergoeding te halen van de schade.

Of je gaat direct naar de verzekering van de tegenpartij.

Doe het allebei, dien een claim in bij je eigen verzekering en ook bij die van de tegenpartij.

Een verzekeraar doet er in veel letselschadezaken alles aan om een schikking te maken met de betrokken partij. Bij een schikking krijg je geld en daarna is de schuldige vrij van aansprakelijkheid voor je letsel.

Een verzekeraar vindt het niet fijn om de zaak uit handen te geven aan een rechter. Dan hebben zij het zelf niet meer in de hand en kan het veel meer kosten dan hun willen.

Dit artikel geeft duidelijk aan wanneer je recht hebt op een schadevergoeding: Heb ik recht op een schadevergoeding?

Wat is de schade?

Er zijn twee groepen van vergoeding: smartengeld en schadeposten.

Schadeposten zijn materiële schade en smartengeld immateriële schade.

Schadeposten zijn bijvoorbeeld medische kosten en verlies aan inkomen. Deze kosten zijn makkelijker uit te drukken in geld dan smartengeld.

Smartengeld is pijn, verdriet en verlies aan levensvreugde.

Als je letsel hebt van een ongeluk dat niet jouw schuld is, of voor het meeste deel niet jouw schuld, dan hoor je wat geld te krijgen voor de pijn en invloed die het letsel op je leven heeft.

Bij kleinere ongelukken met lichter letsel dat snel geneest, is deze vergoeding klein. Hoe groter en erger de schade is en als herstel lang duurt, dan gaat de vergoeding omhoog.

Worden mijn medische kosten betaald?

Het doel van elke letselschadezaak, is om alle medische rekeningen in de schikking te betalen.
De eiser wordt voor alle medische behandelingen vergoed, die noodzakelijk zijn voor herstel door schade ontstaan tijdens het ongeluk. Dit geldt voor al betaalde medische kosten en toekomstige kosten.

Is er een minimaal bedrag voor een schikking?

Er is geen minimum of maximum bedrag bij letselschadezaken. Elke zaak is anders en er wordt van de jurisprudentie gebruik gemaakt om een claim te krijgen. Ik zal je drie voorbeelden geven, van factoren die meewegen:

– De hevigheid van de verwondingen die het slachtoffer heeft
– Hoe lang het duurt tot deze verwondingen herstellen
– Duidelijkheid van wie de schuldige partij is

Kan ik een bod weigeren?

Je mag elk aanbod van de schuldige partij, om tot een schikking te komen weigeren. De meeste letselschadezaken worden met een schikking opgelost, zelfs voordat een letselschade rechtszaak is ingediend. Je kunt tot aan de dag van de rechtszaak een schikking regelen. 

Er zijn een paar goede redenen om de schikking te weigeren en naar de rechtbank te gaan. Dit kan als je teveel en te grote meningsverschillen hebt met de tegenpartij over wie de schuldige is of hoeveel schade je letsel is.

Je moet goed omgaan met het bod van de verzekering, zorg dat je strategisch bezig bent. Praat met je advocaat over wat de beste maatregel is. Meestal als je een bod afwijst, gaan de onderhandeling door. De persoon met letsel maakt een tegenbod. Dit tegenbod stuur je op in de eis brief.

De eis brief is erg belangrijk, het is jouw kans om je deel van het verhaal te zeggen. Je zegt hierin hoe het ongeluk is gebeurd en welk bewijs richt naar de schuldige voor wat er is gebeurd: hoe erg je letsel is, hoe je behandeling er tot nu toe uitziet en wat de prognose is voor de toekomst.

In de eis brief zet je gedetailleerd bewijs dat laat zien waarom het bod je kreeg veel te laag is, als afsluiting zeg je het bedrag dat jij eist.

Hoe wordt mijn advocaat betaald?

In de praktijk is de aansprakelijke partij of zijn verzekeraar vaak degene die betaalt. Het staat in de wet dat de aansprakelijke partij verplicht is om de kosten van rechtsbijstand en andere experts te betalen.

Ook hier is de eerste stap die je als slachtoffer moet nemen aansprakelijkheid vaststellen van de tegenpartij. Als je dit op papier hebt, dan heb je weinig financiële risico’s. Je advocaat moet ook voor je uitzoeken of je in aanmerking komt voor rechtsbijstand.

Is de aansprakelijkheid nog niet erkend? Maak goede afspraken met je advocaat en doe dit schriftelijk, zo kom je niet ineens voor een verrassing te staan.

Je kan ook met een advocaat over de kosten onderhandelen. 


Hoe kan ik mijn geld van een schikking krijgen?

Als de schuldige een verzekeringspolis heeft waarin staat dat alles wordt vergoed, dan krijg je het bedrag snel. In dat geval schrijft de verzekeraar meteen een cheque, voor een bedrag dat onderling is afgesproken en jij schrijft de brief waarin staat dat de schuldige en zijn verzekering vrij zijn van verdere aansprakelijkheid in verband met het ongeluk.

De realiteit is dat mensen veel te lang wachten op hun geld als zij letsel hebben.


Als je de schuldige direct aanklaagt en er is geen verzekeringsdekking voor de zaak, dan wordt het moeilijk. Vooral na de rechtszaak, wanneer het oordeel is dat jij je geld krijgt van de schuldige partij. Een gunstig oordeel krijgen is een ding, maar je geld krijgen is lastig als de schuldige geen cent heeft.

Het bedrag dat je krijgt voor letselschade is onbelast, behalve als je tijdelijk niet meer kan werken, dan moet je belasting betalen over het bedrag dat je krijgt voor de tijdelijke gemiste inkomsten uit arbeid. Kan je permanent niet meer werken, dan is ook deze schadepost belastingvrij. In de rest van de gevallen is het bedrag sowieso belastingvrij voor het slachtoffer.